неділю, 22 січня 2017 р.

Цікаві досліди.

Досліди-важлива складова біологічної освіти. Вони допомагають зробити навчальний процес більш цікавим,  доступним. За допомогою дослідів учні краще засвоюють теоретичний матеріал, закріплюють практично. Доцільно проводити їх на біологічних гуртках. Приклади дослідів, що допоможуть зробити навчально-виховний процес цікавішим.

З чого складаються кістки.

Дослід 1 .Потримайте кістку великої риби (наприклад ребро) в полумї спиртівки).Кістка почне горіти: вона почорніє, обвуглиться, ви відчуєте неприємний запах. У кістці вигорятимуть якісь речовини, але форма її не зміниться. Поступово кістка зробиться світлою і горіння припиниться: зникне запах горілого.
З цього досліду видно, що кістка складається з двох речовин: однієї , що згорає, і другої, що не згорає.

Дослід 2 .Перевірте властивості речовини, що не згорає. Спробуйте зігнути побілілу від перепалювання кістку. Вона ламається. Покладіть кусочки кістки на аркуш паперу. Натисніть на них тупим кінцем олівця. Вони розсипаються на порошок.
Отже, речовина кістки, що не згорає, тверда, надає їй певної форми, але вона дуже крихка.
Дослід 3 . Зберіть речовину кістки, що не згоряє,  і всипте її  в слабкий розчин соляної кислоти. Вона швидко розчиниться.
Покладіть у розчин соляної кислоти ребро риби або тоненьку кісточку з  скелета курки. Речовини,  що не згорає, яка міститься в кістці, розчинятиметься повільно а тому витягніть кістку з кислоти тільки на другий день. Промийте кістку в чистій воді. Уся речовина, що не згорає, залишається в кислоті. Кістка складатиметься тільки із речовини, що згоряє. Перевірте її властивості.
 Спробуйте переламати кістку, яку ви витягли з кислоти. Вона не ламається, але згинається. Коли ви кістку перестаєте згинати, вона випрямляється.
З досліду видно, що речовина, яка згоряє, не може зберігати форму кістки, вона легко згинається, має пружність.
З усіх дослідів можна зробити висновок : форма кістки і її твердість залежать від речовини, що не згоряє, а речовина, що згоряє, надає кістці деякої гнучкості, пружності.
 Міцність кістки залежить від того, скільки в ній речовини, що згоряє, і речовини, що не згоряє. Дуже міцна кістка дорослої людини (кістка людини дуже міцна: вантаж, який витримує одна з кісток гомілки – 1650 кг). У ній на кожні дві частини  речовин, що не згоряють, припадає одна частина тих ,що згоряють.
    Під старість у кістках збільшується кількість речовини, що не згоряє, і вони стають крихкими, часто ламаються.
У дітей, навпаки, у кістках багато речовини, що згоряє,  дитяча кістка дуже легко згинається. Коли діти піднімають і носять важкі речі, особливо в одній руці, або сидять зігнувшись за партою , вони можуть легко викривити свій хребет. Якщо діти носять тісне взуття, у них викривляються кістки ступні. Ці викривлення можуть залишатись на все життя і погано відбитися на здоровї.
Запитання для самоперевірки:
1З яких речовин  складаються кістки?
2Як змінюється з віком склад кісток?
3Іноді учні молодших  класів носять на руках своїх маленьких братиків і сестричок. Чому не слід цього робити?






Як змінюється склад повітря при диханні та горінні.

Дослід 1. Зробіть глибокий вдих. Візьміть у рот скляну трубку або соломинку. Повільно видихайте через неї повітря в прозору вапняну воду(вапняну воду можна придбати в аптеці) , яку налито в пробірку. Вапняна вода стає каламутною. Це означає,  що повітря, яке ми видихаємо, містить багато вуглекислого газу.
Дослід 2. Опустіть на дротинці запалену свічку в склянку, на дні якої є вапняна вода. Закрийте склянку склом. Свічка скоро погасне , бо весь кисень у склянці витратиться на горіння. Збовтайте  вапняну воду. Вона стане каламутною. Це означає, що при горінні свічки утворюється вуглекислий газ. Вуглекислий газ утворюється і при горінні дров, гасу і т.д.
Запитання для самоперевірки:
1Який газ виділяється при диханні;як ви про це дізналися?
2Що відбувається з вапняною водою, якщо через неї пропускати вуглекислий газ?

Мязи.

1 Кістки не можуть рухатися самі по собі. Їх приводять у рух мязи, або мускули.
Зігніть руку в лікті. Ви відчуєте як у вас у році щось здулось і затверділо . Це і є м’язи. М’язи під час згинання скоротились,  тобто зробились твердіші, товщі, коротші і притягли одну до одної кістки руки.
2 Ось ідуть по вулиці фізкультурники. Стрункі і прямі, легкою ходою крокують вони. Легко і вільно рухаються фізкультурники тому, що в них  добре розвинуті всі мязи тіла.
Подивіться на людей,  які мало рухаються, багато сидять, дуже рідко займаються фізичною працею, фізкультурою і спортом. У них кволі, слабі мязи, незграбні рухи, неструнке  тіло. Такі люди швидко втомлюються від роботи, часто хворіють.
Щоб м’язи добре розвивались і були сильні, треба регулярно тренувати їх. Для рівномірного розвитку всіх мязів треба робити різноманітні рухи. Добре розвивають мязи всього тіла ходьба, біг, гімнастика, гра з мячем, катання на лижах і на ковзанах, веслування, робота на городі, саду та інші види фізичної праці. Особливо корисні фізичні вправи і праця на свіжому повітрі.
Запитання для самоконтролю:
1Яке значення мають мязи?
2Яким стає мяз, коли він скорочується?
3 Як можна рівномірно розвивати мязи свого тіла? (Далі буде ).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Гірудотерапія.     В сучасному світі  людина має  вибір, віддати перевагу традиційній  медицині чи  звернутися до нетрадиційної медицини...